Spaningar

Sexig bransch – talangerna jobbar gratis

Det handlar såklart om utbud och efterfrågan. Men det handlar också om moral och hur du vill vara som arbetsgivare. Visst, det kan vara tilltalande att ta in praktikanter och låta dem ”lära känna yrket” genom att skapa värde åt dig gratis. Du gömmer dig bakom den klassiska ”win-win-logiken”, men när det gäller praktik är det lite av en illusion. Det skulle i alla fall kunna bli mer ”win-win”.

 

ohmy_ca_0036_webMediebranschen är en miljö som anses sexig. När olika undersökningar listar vilka drömmar unga människor har så handlar det ofta om att starta eget eller någonting inom media. Det startas mediegymnasium i varje liten stad där unga människor utbildas till radiopratare, för att sedan komma ut i en verklighet som är något annat än skolan.

 

En väldigt populär väg in i vår värld är praktik där du som talang kan visa upp dig för en potentiell arbetsgivare. I grunden är det förstås ett lovvärt system men under mina tio år i det här hörnet av arbetsmarknaden har jag kommit fram till att jag tycker att det inte fungerar särskilt bra. Det finns lite olika problem:

 

  1. Det är så många som söker praktik samtidigt att talangerna blir lite desperata och söker brett utan att fundera på om arbetsgivaren faktiskt är intressant på riktigt.
  2. Populära arbetsgivare får en drös anonyma mail varje vecka som man inte riktigt vet vad man ska göra av.
  3. De flesta arbetsgivare har varken struktur eller process för att ta emot praktikanter.
  4. Till sist – den viktigaste anledningen – att praktikanter ofta utnyttjas som gratis arbetskraft. Det har blivit legio att populära arbetsgivare i mediebranschen kan ta in ett gäng gratisarbetande praktikanter som de låter göra skarpa uppgifter, personer som de oftast inte har någon intention att ge anställning efter praktiken.

 

Jag kan egentligen bara komma på en annan bransch som fungerar på samma sätt – restaurangbranschen, där talangfulla kockar måste skala potatis åt någon ”mästare” i ett år innan de kan söka sig vidare till mer kvalificerade arbetsuppgifter. Talangen får en fin rad på CV:n, men inga pengar. Den erkända kocken får någon som… skalar potatis.

 

Det som händer i restaurangbranschen är att det nu är stor brist på duktiga och rätt utbildade medarbetare. Talangerna har helt enkelt reagerat på ordningen. Risken är att det blir likadant för oss om vi inte förändrar synen på praktik.

 

Därför säger jag; ta in färre praktikanter, skapa en bra struktur som ger ett ömsesidigt lärande och utveckling. Och erbjud lön.

 

Då blir det win-win.

 

Christian Albinsson, har varit med och startat byrån Oh My och är delägare i ett femtontal start ups.