Betson: Fimpens resa

I en bransch som ofta kritiseras för aggressiv reklam valde Betson en annan väg. SHL-supportrarna tog den tidigare hockeyspelaren Christian ”Fimpen” Eklund till sina hjärtan, vilket belönades med ett silver och ett guld (!) i Swedish Content Awards 2019.

Att skapa en serie som ska tilltala och skapa engagemang bland hockeysupportrar runtom i landet och därmed stärka Betssons position som huvudsponsor till SHL och en del av svensk hockey. Som ett led i att bygga varumärke och engagemang i sociala medier, framförallt efter omregleringen av spelbranschen, ville Betsson skapa något med hög gilla-känsla, snarare än aggressiv reklam. Vidare skulle kvalitet premieras framför snabba klick och överrös av taktiska budskap.

Videoserien skulle involvera samtliga 14 SHL-klubbar och materialet skulle fungera på Youtube och på Betssons bloggverktyg men också gå att ta ut i andra sociala kanaler såsom Facebook, Twitter och Instagram.

Målgruppen var svenska hockeysupportrar i allmänhet och supportrar till SHL-lagen i synnerhet. Varje avsnitt ska dels tilltala klubbens egna supportrar och men också erbjuda en intressant inblick bakom kulisserna för andra lags supportrar.

Målet med serien var att skapa engagemang i digitala kanaler bland hockeysupportrar runtom i Sverige och samtidigt bygga Betssons varumärke samt stärka positionen som huvudsponsor till SHL. Målet var också att serien, med tanke på den nyligen omreglerade marknaden, skulle ge en ”reason to speak” utan att involvera aggressiv reklam med bonusar och erbjudanden.

I en bransch som ofta kritiseras för aggressiv reklam låg i stället fokus på att skapa innehåll som målgruppen gillade. Därför inkluderades inga taktiska budskap i serien, utan i stället handlade det om att jobba varumärkesbyggande med Betsson som avsändare och distribuera serien via Betssons kanaler. Främsta plattformen för serien var Youtube, men även Facebook, Twitter och Instagram samt Betssons egen blogg har använts för att marknadsföra och öka engagemanget kring serien. Klipp från Fimpens resa har också visats på SHL-arenornas jumbotroner i Betssons sponsorspot. Serien har även marknadsförts i native advertising på SHL-klubbarnas webbsidor och engagerat SHL-klubbarna som delat i sina egna sociala medier. Spridit serien har också några av Sveriges mest framstående hockeyjournalister och ett flertal spelare i både SHL och NHL.

– Youtube: Över 1 miljon visningar på två månader med en snittvisningstid på 11,72 minuter. Över 95% av visningarna organiska. Mer än 8000 videolikes (98% av de som reagerade gav tummen upp) och 750 kommentarer.

– Närmare 3000 nya prenumeranter på Betssons Youtube-kanal, en ökning med över 300%.
– 81,6 % av YT-tittarna mellan 18 och 45 år.
– Över 300 tweets som innehöll orden ”Fimpens resa” eller #fimpensresa
– 373 000 visningar (minst 10 sek) på Facebook, 5200 post interactions.

Med över en miljon Youtube-visningar och ett sällan skådat engagemang i sociala medier tog Fimpens resa hockeysverige med storm under början av 2019. I videoserien får vi följa med förre Djurgårdsspelaren Christian ”Fimpen” Eklund till samtliga 14 SHL-klubbar där han bland annat utmanar stjärnorna, guidas bakom kulisserna och lär känna gubbarna på läktaren.

Juryns motivering

Kategori sport och hälsa:

Det är bättre att skrika på läktaren än i kommunikationen. Och det är modigt att använda målgruppens tonalitet, men med sänkt volym. Oddsen var höga, och fansen gillade det. Och Fimpen vann Guld.

Kategori Bästa effekt och engagemang:

Bort med det aggressiva, in med det mänskliga. Vi fångas från första stund av en resa med en huvudperson det är omöjligt att ogilla. Den här kampanjen är smart, engagerande, fanatisk och varm – allt på en gång. Vi förstår precis varför målgruppen tog detta till sitt hjärta.